• Műszaki Egyetem
  • Petőfi-szobor
  • Kossuth Lajos tér
  • Rádió
  • Corvin-köz
  • Köztársaság tér
  • Jugoszláv nagykövetség
  • Nagy Imre szobra
  • Bibó István szobra

Forradalom és szabadságharc 1956-ban

Műszaki Egyetem

1956-ban a szegedi egyetemisták hoztak létre először a pártállami irányítástól független szervezetet. Példájukat a budapesti intézmények hallgatói is követték.

Részletek ...

HR

Petőfi-szobor

Október 23-án a bizonytalankodó pártvezetés előbb betiltotta a tervezett tüntetést, majd később mégis engedélyezte azt. Délután 3 órakor az ELTE Bölcsészettudományi Kara (ma: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) mellett lévő Petőfi-szobornál 10-15 ezer fős tömeg gyűlt össze és egyre bátrabb rigmusokat kezdtek skandálni.

Részletek ...

HR

Kossuth Lajos tér

Az 1956. október 25-én a Parlamentnél összegyűlt tömegre a környező épületek tetejéről sortűz dördült. Feltehetően vidékről felvezényelt ÁVH-s egységek lőttek.

Részletek ...

HR

Rádió

1956. október 23-án a Magyar Rádió épületénél került sor az első komolyabb fegyveres összecsapásra.

Részletek ...

HR

Corvin-köz

A budapesti fegyveres harcok kezdete után a jól védhető városi területeken csoportok alakultak, amelyek a különböző raktárakból zsákmányolt fegyverekkel utcai gerillaharcot kezdtek a gyalogsági támogatás nélkül érkező szovjet páncélosok ellen.

Részletek ...

HR

Köztársaság tér

A 26. szám alatti épület 1945 előtt a Volksbund, a Magyarországi Németek Népi Szövetsége székháza volt. Budapest ostroma közben a kommunista párt itt rendezte be első fővárosi központját. Kezdetben itt működött a politikai rendőrség is, később pedig a budapesti pártbizottság székháza lett.

Részletek ...

HR

Jugoszláv nagykövetség

A második szovjet támadást követően, 1956. november 4-én hajnalban Nagy Imre kormányával és közvetlen munkatársaival együtt a jugoszláv nagykövetségen kért menedéket.

Részletek ...

HR

Nagy Imre szobra

Varga Tamás Vértanúk terén álló szobra az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének állít emléket.  Felállítására Nagy Imre születésének 100., illetve a forradalom 40. évfordulóján került sor. Kialakítása miatt az egyik legtöbbet fotózott szobor.

Részletek ...

HR

Bibó István szobra

A Parlament északi oldalán, a felső rakparton álló mellszobor 1956 legendás alakjának állít emléket.

Részletek ...

HR

Videó galéria

Memento Park
Bauer Sándor emléktáblája
Lukács György szobra
"Ámor Háza"

HR

További videók

Közösségi oldalunk