Forradalom és szabadságharc 1956-ban

  Műszaki Egyetem

  1956-ban a szegedi egyetemisták hoztak létre először a pártállami irányítástól független szervezetet. Példájukat a budapesti intézmények hallgatói is követték.

  Részletek ...

  HR

  Petőfi-szobor

  Október 23-án a bizonytalankodó pártvezetés előbb betiltotta a tervezett tüntetést, majd később mégis engedélyezte azt. Délután 3 órakor az ELTE Bölcsészettudományi Kara (ma: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) mellett lévő Petőfi-szobornál 10-15 ezer fős tömeg gyűlt össze és egyre bátrabb rigmusokat kezdtek skandálni.

  Részletek ...

  HR

  Kossuth Lajos tér

  Az 1956. október 25-én a Parlamentnél összegyűlt tömegre a környező épületek tetejéről sortűz dördült. Feltehetően vidékről felvezényelt ÁVH-s egységek lőttek.

  Részletek ...

  HR

  Rádió

  1956. október 23-án a Magyar Rádió épületénél került sor az első komolyabb fegyveres összecsapásra.

  Részletek ...

  HR

  Corvin-köz

  A budapesti fegyveres harcok kezdete után a jól védhető városi területeken csoportok alakultak, amelyek a különböző raktárakból zsákmányolt fegyverekkel utcai gerillaharcot kezdtek a gyalogsági támogatás nélkül érkező szovjet páncélosok ellen.

  Részletek ...

  HR

  Köztársaság tér

  A 26. szám alatti épület 1945 előtt a Volksbund, a Magyarországi Németek Népi Szövetsége székháza volt. Budapest ostroma közben a kommunista párt itt rendezte be első fővárosi központját. Kezdetben itt működött a politikai rendőrség is, később pedig a budapesti pártbizottság székháza lett.

  Részletek ...

  HR

  Jugoszláv nagykövetség

  A második szovjet támadást követően, 1956. november 4-én hajnalban Nagy Imre kormányával és közvetlen munkatársaival együtt a jugoszláv nagykövetségen kért menedéket.

  Részletek ...

  HR

  Nagy Imre szobra

  Varga Tamás Vértanúk terén álló szobra az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének állít emléket.  Felállítására Nagy Imre születésének 100., illetve a forradalom 40. évfordulóján került sor. Kialakítása miatt az egyik legtöbbet fotózott szobor.

  Részletek ...

  HR

  Bibó István szobra

  A Parlament északi oldalán, a felső rakparton álló mellszobor 1956 legendás alakjának állít emléket.

  Részletek ...

  HR

  Videó galéria

  Memento Park
  Bauer Sándor emléktáblája
  Lukács György szobra
  "Ámor Háza"

  HR

  További videók

  Közösségi oldalunk