A könyv és a honlap

Budapest a diktatúrák árnyékában

 

Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor kötete a XX. századi diktatúrák és a hozzájuk kapcsolódó traumatikus történelmi események mentén veszi lajstromba Budapest emlékeit. A szerzőpáros olyan fővárosi helyszíneket mutat be olvasóinak, amelyek jobbára ismeretlenek a turisták előtt, a városlakók számára pedig a történeti félmúlt homályába vesznek.

 

Honlapunk a kötet kiegészítésére jött létre, de nem tartalmazza annak minden információját, helyette viszont olyan adatokat is közöl, amelyek ott nem jelennek meg. A honlapon közölt szócikkek tényanyaga általában csak fele-egyharmada a kötetben szereplő szövegnek. Ezzel szemben viszont a
honlapon jelennek meg az egyes helyszínekkel kapcsolatos visszaemlékezések szövegei, pontosítások, és más kiegészítések, valamint a helyszínekkel kapcsolatos dokumentumok. Így a honlap és a kötet együtt használható. Az egyes helyszínek adatainak feltöltése folyamatosan történik.

 

A rendhagyó útikalauz a következő alapelvek szerint készült: a szerzők csak olyan helyszíneket vettek fel, amelyek (1) a XX. század totális diktatúráival függnek össze, (2) nem szerepelnek útikönyvekben, illetve (3) nem könnyen találhatóak meg. Az ismertetett helyszíneket nem a teljesség igényével állították össze – ez a terjedelmi korlátok miatt amúgy sem lett volna lehetséges. Fontos szempont volt az ismertetett objektumok „láthatósága”, bizonyos történelmi eseményekhez azonban csak kevés helyszín volt rendelhető. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a válogatás teljesen esetleges volna: a szerzők arra törekedtek, hogy a könyv arányai kiegyensúlyozott értékelést tegyenek lehetővé.

 

Az egyes korszakokhoz tartozó helyszíneket egyfelől a történelmi események időrendje szerint, másfelől a földrajzi elhelyezkedésük alapján csoportosítva közöljük (vagyis az azonos történelmi eseményhez köthető és egymáshoz földrajzilag közel álló helyszíneket egymás után találhatja meg az olvasó). Több helyszínre jellemző volt, hogy különböző korok is rányomták a bélyegüket. Ez nem okozott gondot, ha a történelmi rétegek egyike domináns volt: ilyenkor kiegészítő információként olyan adatokat is talál az olvasó, amelyek más korok során keletkeztek. Bizonyos helyszínek esetében azonban ez az eljárás nem tűnt célravezetőnek. Ezért ezeket vagy a kronológiából kiemelve, vagy a korszakok alapján kettébontva tárgyaltuk.

 

Videó galéria

Memento Park
Bauer Sándor emléktáblája
Lukács György szobra
"Ámor Háza"

HR

További videók

Közösségi oldalunk