Mátyásföldi szovjet főparancsnokság

Magyarország első repülőtere 1916-ban Mátyásfölön nyílt meg. Ettől nem messze már az I. világháború előtt telkeket parcelláztak, amelyeken jobb módú hivatalnokok elsősorban szecessziós stílusú, építészetileg is értékes villákat építettek. Itt, az Erzsébetligetnek elnevezett villanegyedben épült fel 1953-ban a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskola, amelyhez jelentős méretű sportpálya és egy nagyobb park is tartozott. 1956 októberétől 1991-ig az épület a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok (Déli Hadseregcsoport) főparancsnokságaként működött.

 

A mellékelt fotón a főparancsnokság egyetlen, azóta fel nem újított épülete,a szovjet tiszti étkezde és könyvtár épületének belseje látható.

HR

HR

Szóljon hozzá! Írja meg élményeit!

 

Név: (Ez a név jelenik meg a hozzászólásnál)
Email cím:
Hozzászólás szövege:
Budai András (2012-06-07)
Egy kis adalék a cikkhez. A Hunyadvár utca és a Mátyás király tér sarkán áll egy jellegtelen modern társasház. Ez az épület ma is (és valószínűleg a múlt rendszerben is) a város lakóövezetének a része, tehát egykor is kívül állhatott a szovjet katonai területeken. Állítólag ebben a házban éltek a legfőbb tisztek. Ez az információ természetesen önmagában nem igen érdekes, de maga az épület viszont igen! Tehát kívülről egy mára leromlott állapotú, teljesen jellegtelen, két emeletes modern épületről van szó, amely az 1960-1970-es években épülhetett. Mindezt látva az épület belsejét is hasonló nívón képzelnénk el. Ezzel szemben belépve meglepő kép fogad. Teljes egészben fehér márvánnyal borított lépcsőházat és előtereket találunk! Jóformán minden szabad padló- és falfelület ugyanazzal a Szovjetunióból importált márvánnyal van burkolva. A falba süllyesztett kapcsolószekrények ajtaja is ebből az anyagból készült. A lakások egy része többé-kevésbé eredeti állapotában van, így megfigyelhető, hogy a "lécsőházi luxussal" ellentétben teljesen átlagos kivitelű és felszereltségű két szobás lakások álltak a tisztek (és családjuk) rendelkezésére. A lakások jellege szinte azonos a korszak panel lakásaival. Az épület ma egy magántulajdonos kezén van, aki láthatóan karbantartáson és kisebb átalakításon kívül nem csinált semmit az épülettel. Az egykori főbejárati előtér ma az egyik lakás része, de az eredeti márványburkolatok jó része még itt is megtalálható. Igaz, a honlap az 1990-ig tartó időszakkal foglalkozik, viszont az ilyen épületek mai utóélete sem lehet érdektelen. Gondolok itt jelen esetben az 1990-es évtized privatizációira...
Szőts Miklós (2012-06-29)
1957-től 1961-ig a Mátyásföldi Corvin Mátyás gimnáziumba jártam (az öcsém hat évvel utánam szintén oda járt) - amit azért említek, mert a könyv térképén (159. oldal) a gimnázium épülete mint "szovjet iskola" van jelölve. A tévedés nyilvánvaló. Egyébként emlékszem a bekerített terület kapujában őrködő szovjet kiskatonákra. Mi csak annyit tudtunk, hogy a szovjet tisztek ott.