Forradalom és terror 1918-1920

  Hősök tere

   

  Magyarország egyik szimbolikus főtere, amelynek képét a milleniumi ünnepségekre elkészült nemzeti emlékmű határozza meg. Számtalan kiemelkedő közéleti esemény helyszíne, Kossuth Lajos (1892) és Rákóczi Ferenc (1906) felravatalozásától az Eucharisztikus Világkongresszus ünnepségein (1938) és kommunista tömegdemonstárciókon (1945-től) át Nagy Imre újratemetéséig (1989) vagy a II. János Pál által celebrált miséig (1991).

  Részletek ...

  HR

  Felvonulási tér

  A Városliget szélénél található közterületen 1931-től a Regnum Marianum-templom állt, amely részben a proletárdiktatúra feletti győzelmet volt hivatva szimbolizálni. A templomot 1951-ben a Sztálin-emlékmű építése ürügyén lebontották.

  Részletek ...

  HR

  Astoria

  Forradalom, terror, náci és kommunista titkosszolgálatok, kádári modernizáció. Budapest egyik legfontosabb közlekedési csomópontja számos jellegzetes történetet őriz a XX. századi diktatúrák világából.

  Részletek ...

  HR

  Szilágyi Erzsébet fasor 42.

  Részletek ...

  HR

  Visegrádi utca 15.

  Részletek ...

  HR

  Teréz körút 13.

  1919-ben a Tanácsköztársaság egyik terrorkülönítményének székhelye, később többek között az 1. számú központi házasságkötő terem működött az épületben.

  Részletek ...

  HR

  Hungária és Ritz szálló

  A patináns szállodák a Forradalmi Kormányzótanács székhelyeként és a népbiztosok lakhelyeként szolgáltak 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején. Az épületet 1945-ben a háborús károk miatt lebontották, jelenleg a Hotel Intercontinental (korábban Forum Hotel) áll a helyén.

  Részletek ...

  HR

  Gellért Szálló

  A patináns épület története összekapcsolódik az ellenforradalmi törekvésekkel. A Budapestre fehér lovon bevonuló Horthy Miklós a szálloda előtt tartotta első beszédét, majd szűkebb törzse számára az egész szállodát lefoglalta.

  Részletek ...

  HR

  Nagykörúti szállodák

  Az ellenforradalmi megtorlásban, „rendteremtésben” tevékeny szerepet játszó különítmények a nagykörúti szállodákban rendezkedtek be.

  Részletek ...

  HR

  Pesti Magyar Kereskedelmi Bank

  Horthy a Gellért Szállóból hamar átköltözött a jelenlegi Belügyminisztérium Ferenc József (1946-tól: Roosevelt; 2011-től: Széchenyi) téri Pesti Magyar Kereskedelmi Bank tömbjének délkeleti épületébe. Az Alpár Ignác és Quittner Zsigmond tervezte épületet 1905-ben adták át.

  Részletek ...

  HR

  Bandholtz-szobor

  Harry Hill Bandholtz szobrát 1936-ban avatták fel. Az amerikai tábornok 1919. október 5-én elkergette a múzeum kifosztására érkező megszálló román katonaságot.

  Részletek ...

  HR

  Kun Béla szobra

  A Vérmező északi sarkán állt 1986 és 1992 között Varga Imre Kun Béla-szobra. A Tanácsköztársaság egykori vezetőjének áthallásokat egyáltalán nem nélkülöző, ironikus emlékműve jelenleg a Szoborparkban  tekinthető meg.

  Részletek ...

  HR

  Videó galéria

  Memento Park
  Bauer Sándor emléktáblája
  Lukács György szobra
  "Ámor Háza"

  HR

  További videók

  Közösségi oldalunk