• Hősök tere
 • Felvonulási tér
 • Astoria
 • Szilágyi Erzsébet fasor 42.
 • Visegrádi utca 15.
 • Teréz körút 13.
 • Hungária és Ritz szálló
 • Gellért Szálló
 • Nagykörúti szállodák
 • Pesti Magyar Kereskedelmi Bank
 • Bandholtz-szobor
 • Kun Béla szobra

Forradalom és terror 1918-1920

Hősök tere

 

Magyarország egyik szimbolikus főtere, amelynek képét a milleniumi ünnepségekre elkészült nemzeti emlékmű határozza meg. Számtalan kiemelkedő közéleti esemény helyszíne, Kossuth Lajos (1892) és Rákóczi Ferenc (1906) felravatalozásától az Eucharisztikus Világkongresszus ünnepségein (1938) és kommunista tömegdemonstárciókon (1945-től) át Nagy Imre újratemetéséig (1989) vagy a II. János Pál által celebrált miséig (1991).

Részletek ...

HR

Felvonulási tér

A Városliget szélénél található közterületen 1931-től a Regnum Marianum-templom állt, amely részben a proletárdiktatúra feletti győzelmet volt hivatva szimbolizálni. A templomot 1951-ben a Sztálin-emlékmű építése ürügyén lebontották.

Részletek ...

HR

Astoria

Forradalom, terror, náci és kommunista titkosszolgálatok, kádári modernizáció. Budapest egyik legfontosabb közlekedési csomópontja számos jellegzetes történetet őriz a XX. századi diktatúrák világából.

Részletek ...

HR

Szilágyi Erzsébet fasor 42.

Lenin utasításai alapján 1918. november 24-én, Korvin Ottó későbbi belügyi népbiztos testvérének Olasz (ma: Szilágyi Erzsébet) fasori lakásában alakult meg a Kommunisták Magyarországi Pártja. Később itt lakott a Moszkvából hazaérkező és illegalitásban élő Kun Béla is.

Részletek ...

HR

Visegrádi utca 15.

1918 novemberétől az 1919 február 20-án bekövetkező letartóztatásokig itt volt a kommunista párt központja. Később munkásmozgalmi emlékhelyet alakítottak ki az épületben.

Részletek ...

HR

Teréz körút 13.

1919-ben a Tanácsköztársaság egyik terrorkülönítményének székhelye, később többek között az 1. számú központi házasságkötő terem működött az épületben.

Részletek ...

HR

Hungária és Ritz szálló

A patináns szállodák a Forradalmi Kormányzótanács székhelyeként és a népbiztosok lakhelyeként szolgáltak 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején. Az épületet 1945-ben a háborús károk miatt lebontották, jelenleg a Hotel Intercontinental (korábban Forum Hotel) áll a helyén.

Részletek ...

HR

Gellért Szálló

A patináns épület története összekapcsolódik az ellenforradalmi törekvésekkel. A Budapestre fehér lovon bevonuló Horthy Miklós a szálloda előtt tartotta első beszédét, majd szűkebb törzse számára az egész szállodát lefoglalta.

Részletek ...

HR

Nagykörúti szállodák

Az ellenforradalmi megtorlásban, „rendteremtésben” tevékeny szerepet játszó különítmények a nagykörúti szállodákban rendezkedtek be.

Részletek ...

HR

Pesti Magyar Kereskedelmi Bank

Horthy a Gellért Szállóból hamar átköltözött a jelenlegi Belügyminisztérium Ferenc József (1946-tól: Roosevelt; 2011-től: Széchenyi) téri Pesti Magyar Kereskedelmi Bank tömbjének délkeleti épületébe. Az Alpár Ignác és Quittner Zsigmond tervezte épületet 1905-ben adták át.

Részletek ...

HR

Bandholtz-szobor

Harry Hill Bandholtz szobrát 1936-ban avatták fel. Az amerikai tábornok 1919. október 5-én elkergette a múzeum kifosztására érkező megszálló román katonaságot.

Részletek ...

HR

Kun Béla szobra

A Vérmező északi sarkán állt 1986 és 1992 között Varga Imre Kun Béla-szobra. A Tanácsköztársaság egykori vezetőjének áthallásokat egyáltalán nem nélkülöző, ironikus emlékműve jelenleg a Szoborparkban  tekinthető meg.

Részletek ...

HR

Videó galéria

Memento Park
Bauer Sándor emléktáblája
Lukács György szobra
"Ámor Háza"

HR

További videók

Közösségi oldalunk