A budapesti gettó

1944. november 29-én jelent meg a rendelet arról, hogy a VII. kerületben, ahol arányaiban a legtöbb zsidó élt, hol húzódnak majd a gettó határai. A területről mintegy 12 000 kereszténynek kellett kiköltöznie, és helyükre 40 000 zsidót költöztettek, emiatt a zsúfoltság elképesztő mértéket öltött. A gettót 1944. december 10-én fapalánkokkal zárták le, amelyen csak négy kijáratot hagytak meg. Az első szovjet csapatok január 17-én, a Wesselényi utcánál érték el a gettó határát.

HR

HR

Szóljon hozzá! Írja meg élményeit!

 

Név: (Ez a név jelenik meg a hozzászólásnál)
Email cím:
Hozzászólás szövege:
HELLER LAJOS (2012-07-11)
En ott voltam wesselenyi utca 4 getto kapujanal Klein Lipotne Fogadott magahoz lakott a kiraly utca 73 vagy 75-ben a csillagos hazban eggyutt laktunk egy lakasban anyammal es veluk a kiraly utca 103 ban en megszoktem a november 6iki halalmarsbol ami a kisok palyarol indult es ment becs fele akkor 7es fel eves voltam.de hogy az utokor tudja se az osszegyujtesnel sem a menetelesnel nem volt egy nemet katona vagy tiszt csak "Vitez magyar csendorok, katonak leventek , rendorok es a magyar nep az utszelen "!!!!!
dr. Halász Mariann (2012-12-28)
Kedves Heller Lajos, talán ismerjük egymást az ősidőkből. Emlékeim szerint minket is a Wesselényi utca 4 sz. alatti gettóba költöztettek anyámmal, de két évvel fiatalabb vagyok Önnél, és az emlékeim elhomályosultak. Megkérhetném-e, hogy emlékeztessen a körülményekre és a részletekre, mert szeretném felkeresni azt a házat holnap, vagy holnaután. Ön melyik emeleten lakott? Megköszönném, ha válaszolna a megadott e-mail címre. (Üdvözlettel :dr Halász Mariann)