Eichmann Svábhegye

A Karthauzi, illetve az Evetke és Melinda névre hallgató utcákban több szálloda létesült, amelyek 1944. március 19. után egyfelől a zsidók deportálását koordináló Adolf Eichmann, másrészt a politikai foglyokat begyűjtő Gestapo, illetve az SD (Sicherheitsdienst – Biztonsági Szolgálat) szálláshelyeivé váltak.  Ma is állnak az egyik épület fáskamrái, amelyben Eichmann és társai embereket tartottak fogva.

HRHR

Szóljon hozzá! Írja meg élményeit!

 

Név: (Ez a név jelenik meg a hozzászólásnál)
Email cím:
Hozzászólás szövege:
ei (2012-06-07)
Nemrég a Melinda úton sétáltunk, próbáltuk beazonosítani azt a házat, ahol Karády Katalint is fogva tartották. A ház melletti garázs ajtaja nyitva volt, tulajdonosától érdeklődtünk. Elmondta, hogy amikor néhány éve a garázs alapjait kiásta, egy géppuskafészket talált, benne a géppuskára borult fiatal német katona holttestével. Ezek a kecses, elegáns épületek, mivel meredek hegyoldalba épültek, valódi erődítményként szolgáltak.
S. Panza (2012-06-08)
Csalódás számomra a Melinda utca mai állapota - garázs-tákolmányok sora, szétrohadó épületek, stb. - ez nekem annak bizonyítéka, hogy igen alacsony sorból származó, alacsony igényszinttel bíró,valószínűsíthető párthű lakókat költöztettek ide a világháború után, és ezen korszak örökségét nyögi a mai napig a környezet.
Leslie G. Charteris (2012-06-22)
@S(ancho)Panza Én is vagyok vele így gyakran, hogy csalódás ér, sőt már az sem.Mennyivel igényesebbek, mondhatni finom emberek lakoztak ezekben a letűnt békeidőkben, különösen a könyvben feltárt korszakban.Aztán jött ez az alacsony sorból származó, alacsony igényszinttel bíró, párthű zombik siserahada, aztán annyi lett a finomságnak!Borzasztó!Borzasztó!Ha viszont már úgy is arra jár, javaslom, tekintsen meg egy valóban igényes, polgári ízlést tükröző házikót a Cinege utcában, de ne legyen nagyon feltűnő és fényképezőgépet ne vigyen magával! Még félre értenék.Minden esetre mondjunk hálát, hogy ma ilyen nem fordulhat elő, hogy párthű vazallusoknak osztogatnak szántót, pénzt, paripát,stallumot. Aki ilyet állítana, nyilván meg van vezetve.Tisztelt figyelmébe ajánlanám még a Márai Sándor naplóit, kiemelten az 1944-45-öst, melyben érzékletesen ábrázolja a korszak kiemelkedő, finom úriembereit. Alázatos tisztelettel: L.G. Charteris
S. Panza (2012-07-13)
Hát, Leslie G. Charteris, önnek teljesen igaza van. Az párthű vazallusok sem előtte, sem manapság nem élveznek előnyt... Most, hogy említette a Cinege utcát, arra is kalandozok a norc.hu segítségével...