Lövészárkok a budai hegyekben

1944 nyarán papíron komoly tervek készültek Budapest körkörös védelmére. A budai oldalon azonban csak egy kisebb lövészárokrendszer és ehhez csatlakozva néhány vasbeton tüzérségi figyelő, illetve tároló bunker épült meg. A futóárkok nyomvonala sok helyen még ma is felismerhető.

Lövészárkok találhatóak a Szabadság-heg tetejéna  Normafa és a jános-hegyi kilátó közti szakaszon a kék jelű turistaúthálózat mellett valamint a Hűvösvölgyben a Nyéki-hegy és a Vadaskerti hegy között, illetve a Homok-hegyen. A Határnyeregnél és másutt is egy-egy kis beton lőszerfülke is látható. Régebbi tájfutótérképek jelzik a lövészárkok nyomvonalait, amelyek ma is általában 30-150 centi mélységben láthatóak.Háborús alkalmazásukra soha sem került sor.

 

A környéken lévő katonasírok nagyrészt a kitörés során életüket vesztett honvédek (és civilek) végső nyughelyei.

HR

HR

Szóljon hozzá! Írja meg élményeit!

 

Név: (Ez a név jelenik meg a hozzászólásnál)
Email cím:
Hozzászólás szövege:
Kerti Öröm (2012-09-03)
"Háborús alkalmazásukra soha sem került sor." Ennek talán ellentmond, hogy a fent is említett határnyergi lőszerfülkék közvetlen közelében van egy magyar katonasír a jelenlegi Kék és Sárga turistajelzések elágazásánál. Biztos, hogy nem használták ezeket a lövészárkokat Budapest ostroma során?
nari (2012-10-07)
a képen látható objektim merre található? megnézném
hunyadvary (2012-11-25)
Sztem Hármashatárhegy. Én vitorlázóbázisnak hittem ezeket. Nem azok? Jómagam a Apáthy sziklánál járva lehet észrevenni egy igen feltűnő betonfülkét. Néha hajléktalanok laknak benne. A z jelzésen továbbmenve egy szabályosan kivágott barlangszobát lehet megfigyelni, szintén hajléktanok szállásául szolgál.