Sas-hegy

Budapest ostroma idején a Sas-hegy védelmét a német és a magyar csapatok közösen látták el. Ez összefüggött a Farkasréti temető védelmi rendszerével. Mivel a terület rendkívül heves ágyú- és gépfegyvertűz alatt állt, ma sem nehéz repeszeket találni errefelé. 1945. február 6-án a magyar csapatok kapituláltak, néhány német katona pedig a Hegyalja út felé kitört a bekerítésből.

Magyar részről Berend Károly százados csoportja tartotta a hegy állásait. Berend az ostrom végén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

E sorok szerzője mág néhány évvel ezelőtt eső után a Sas-hegy tetején sétálva negyed óra alatt kb. fél kiló repeszdarabot és egy teljes gyalogsági puskatöltény-tárat talált, amit a folyadék mosott ki a földből.

 

HR

HR

Szóljon hozzá! Írja meg élményeit!

 

Név: (Ez a név jelenik meg a hozzászólásnál)
Email cím:
Hozzászólás szövege:
ZOG (2012-06-26)
2000-2002 között a Sas-hegy környékén a Muskotály utcában és délebbre le egésze az Andor utca és Egér út vonaláig, valamint a Németvölgyi útig kábel tv nyomvonalat építetettünk. Minden új szakaszon találtunk lőszert. A kézi fegyverekbe való lőszert nem számoltuk már annyi volt. Gránát, tüzérségi lövedék miatt pedig hetente jártak ki a tűzszerészek. Érdekes volt látni, ahogy egy utca sarkon /Baradla utca és Oltvány utca sarkán/ kb 30 cm-rel a föld alatt egy 5-10 cm vastag avar rétegben találtunk kb 5cm átmérőjű páncél elhárítőó lövedéket 5-6 db-ot. Ennyi fordult ki a földből. A tűzszerészek helyben a Baradla utca végén robbantották fel, mert nem volt szállítható elmondásuk szerint. Az avar miatt nem vehették észre a romeltakarításkor és ott maradtak míg mi megtaláltuk 60 évvel később. Egyébként az avar kiterjedtebb volt és mivel mi csak 60 cm szélességben építettük a nyomvonalat jó esély van arra, hogy azon az utcasorkon a mai napig vannak ilyen lövedékek a föld alatt.
Kerti Öröm (2012-08-22)
A Sas-hegy gyomrában egy II. világháborús bunker is található, amely jelenleg földrengéskutató intézetként működik. Egyes vélemények szerint ez a bubker földalatti összeköttetésben állt a Kis- Gellérthegy alatti "Szikla" központtal, valamint onnan tovább a Citadella alatti bunkerekkel is: http://gellerthegyonline.network.hu/blog/gellerthegy_online_klub_hirei/mi-van-a-gellerthegy-alatt-a-gellerthegyi-barlangrendszer-funkcioi
hunyadvary (2012-11-25)
Igen, a bunker valóban létezik. Sőt! Kőfülkéje is van. A Gellért-hegyre néző oldalán található, ablakán vasrács zárja el a fürkésző szemek elől titkait. Ma természetvédelmi terület, látogatása csak jeggyel, nyitvatartási időben lehetséges.