A Lengyel Polgári Bizottság (1939-44) emléktáblája

A Garibaldi utca és a Garibaldi köz sarkán az évszázados lengyel-magyar kapcsolatok, egy tragikus, XX. századi fejezetét megörökítő emléktábla áll. A domborműves fekete márványtábla által megjelölt helyen a második világháború idején Magyarországon tartózkodó lengyelek mindennapjaikat szervező bizottság működött.

Miután a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió hadseregei 1939-ben lerohanták Lengyelországot, több mint százezer menekült (katonák és polgári személyek) leltek menedéket Magyarországon. Itteni életük megszervezésében (jogi helyzetük rendezésétől kezdve, iskolák felállításáig) a magyar államigazgatás részéről kulcsszerepet játszott idősebb Antall József, akiről a pesti rakpart közeli szakaszát 2010-ben nevezték el.

A lengyelül és magyarul is olvasható felirat szerint:  „A  lengyel Polgári Bizottság 1939 és 1944 között megannyi magyar ember segítőkész bátorságának köszönhetően lengyel menekültek, polgárok és katonák ezreinek nyújtott támogatást, és mentette meg életét köztük számos lengyel zsidóét. A bizottság munkáját irányító Henryk Slawikot (1894-1944) a mauthauseni német koncentrációs táborban gyilkolták meg.

HR

Vissza a hírekhez

Videó galéria

Memento Park
Bauer Sándor emléktáblája
Lukács György szobra
"Ámor Háza"

HR

További videók

Közösségi oldalunk